Backlink Alma İşleminin Kriterleri Nelerdir?

Backlink alma işlemi aslında arama motorları gözünden değerlendirecek olursak, bir siteden başka bir siteye verilen linktir. Yani o sayfaya verilen bir oy olarak kabul etmektedir. Backlink alma işlemi karşılıksız olursa ve kaliteli bir siteden alınmış ise sitenize arama motorlarında önemli bir avantaj elde edersiniz. Sitenize verilen bu şekildeki linkler artarak yükseldikçe siteniz arama motorlarında daha üst sıralara çıkmaya hak kazanacaktır.

Backlink Alma İşleminin Kriterleri

Backlink Alma İşleminin Kriterleri

Özgün ve Kalite İçerik, Backlink Alımı

Kopya özgün olmayan içeriklerle dolu, kalitesiz, illegal içerikler barındıran sitelerden alacağınız backlinkler ise yukarıdaki durumun tam aksine sitenizin aleyhinize olacaktır. Gerçek hayatta değerlendirecek olursak, günlük hayatınızda güvenilmez birinin size kefil olma durumundan farkı yoktur. Bu tip bir kefaletin size bir faydası olmayacağı gibi diğer insanların gözünde de sizin güvenilirliğinizi de zedeleyecektir.

Arama motorları sayfa başına veya footer kısmında onlarca  veya yüzlerce link çıkışı olan sitelerden aldığınız linklere de değer vermemektedir. Kalitesiz ve spam olarak da bu siteleri değerlendirmektedir. Ayrıca backlink alacağınız sitelerin spam score değerlerine bakmanızı önemle tavsiye ederim. Bu konu hakkında gelecek yazımda da bilgi vereceğim.

Mesela; web sitesinin kalitesi ölçmemiz için, sitede bulunan içeriğin özgün olup, olmadığına, pagerank değerine, site giriş trafiği gibi durumlar kontrol edilerek sonuca varabilirsiniz.

En önemli husus aslında sitenizin içeriğiyle ve sektörünüzle aynı olan sitelerden backlink almanız yapacağınız en olumlu davranıştır. Ayrıca şuna da dikkat edin alacağınız, linkler sadece anasayfaya almayın. Ara sayfalara, hatta anahtar kelimeye çalışmadığınız sayfalara da backlink almaya özen gösterin.

Spam Backlink Alma İşlemine Dikkat

Tüm backlink’lerinizin ana sayfanıza olması bu linklerin spam gibi görülmesine sebep olabilir. En iyisi, link aldığınız kelime ile alakalı içeriğinizin sayfasına link almaktır. Örneğin; otel ürünleri sektöründe faaliyet gösteren müşterinize yaptığınız siteye güzellik sitesinden ya da oyun sitesinden gelen backlink’in pek bir anlamı olmayacaktır. Etkisi çok düşüktür, ama olumsuzluk teşkil etmeyecektir.

Aynı şey sırf PageRank ya da TrustRank değeri yüksek olduğu için tercih edilen, sitenizin alanı ile alakasız siteler için de geçerlidir. Örneğin sitenizin içeriği ile alakalı ve sürekli orijinal içeriklerle güncellenen PageRank değeri 3 olan bir sitede yer alacak olan linkiniz, sitenizle alakasız fakat PageRank değeri 5 olan sitede yer alacak olan linkinizden daha değerli olacaktır.

Bir diğer önemli husus ise, sitenizi daha yeni açmış iken kesinlikle gidip 1 gün veya 1 hafta gibi kısa sürede onlarca siteden backlink almaya çalışmayınız. Nedeni Google gibi arama motorlara bu olası duruma inanmamalarıdır.  Bunu haftalara ve aylara bölerek yavaş adımlarla ilerlemeniz, ilerleyen zamanlarda hanenize artı puan olarak yansıyacaktır.

Başlangıçta birkaç kaliteli backlink ve ardından siteniz birkaç aylık olduktan sonra da siteyi DMOZ’a kayıt ettirmeniz başlangıç için yeterli olacaktır. Dmoz dizini hakkında ilerleyen sayfalarda detaylı bilgi bulabilirsiniz.

Arama motoru optimizasyonunun önemi her geçen gün daha fazla anlaşılmakta ve bilinçli optimizasyon çalışması yapılmış site sayısı da her sektörde hızla artmaktadır. Bu sebeple her sektörde sıralama için rekabet her geçen gün daha da büyüdüğünden SEO çalışmalarının zorluk derecesi artmakta, istenilen kelime ve kelime öbeklerinde hedefe varmak da zorlaşmaktadır.

Artık  programsız, plansız, bilinçsiz,  vizyonsuz ve günübirlik çalışmalarla sonuç almak pek de mümkün olmamaktadır.

Uzayıp giden dofollow blog ve forum listelerine itibar etmeyin. Sitenizle ilgisiz alakasız bazı forumların pagerank değeri 0 olan sayfalarına ya da pagerank değeri 2-3 olan, bırakın içeriklerin alakasını yayın dili sitenizin yayın diliyle bile aynı olmayan yabancı dildeki bloglara 100. yorumu bırakmanın harcadığınız onca emeğe ve zamana yazık etmek olacağı açıktır. Çünkü o yorum bıraktığınız sayfanın pagerank değeri sizin gibi o sayfaya yorum bırakanların eklediği yüzlerce link ile paylaşılacaktır.

Peki, almış olduğunuz backlinkleri nasıl takip edeceksiniz?

Hem kendi sitelerinizin hem de rakiplerinizin backlinklerini görebilmek için en pratik olan çözüm yine arama motorlarıdır. Örnek: Google arama konsoluna link:siteismi.com şeklinde aratarak backlinklerinizin listesine ulaşabilirsiniz. Arama motorları tüm backlinkleri göstermezler. Bu sebeple gördüğünüz listedeki baclinkler, backlinklerinizin tamamı değildir.

0 cevaplar

Cevapla

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Bir Cevap Yazın