Domain Yaşının Seo’ya Etkisi

Domain yaşının seo’ya etkisi oldukça yüksektir.  Hatta SEO expert’inin ilk sordukları şey web siteniz kaç yıldır yayın hayatını sürdürüyor, aktiflik süreniz nedir? En azından biz bunu çokça sorarız, işe başlamadan.  Yalnız şöyle bir de husus var, domain alıp kenara koymanız domain isminizi yıllanmış yapmaz.  Domain aldınız, içeriğine sadece düz bir one page sayfa yapıp yayın hayatına alın ve Google’da sitenizin kaydını yapın. Şimdi asıl domaininizin doğum günü o gündür.

 

Domain Yaşının Seo’ya Etkisi

Domain Yaşının Seo’ya Etkisi

 

Domain yaşı büyük olan siteler, diğer yeni domainlere göre her zaman öndedir.  Sadece avantajlısınız, diğer sitelerin üzerinde çıkmak sizin uzmanlığınızı konuşturmanızla doğru orantılıdır. Bu avantajı şöyle de araştırabilirsiniz, kendi sektörünüzle ilgi bir araştırmada bulunun yaşlı domainler yeni domainlere göre daha üst sırada çıkar. Tabi bu işlem Arama motoru optimizasyonuna da bağlıdır.

Domain yaşının seo’ya etkisi nasıl oluyor, örnekle durumu açıklığa kavuşturalım: www.siteismi.com adın da bir domainimiz olsun 10 yıllık bir süreye sahip ve de 10 yıldır aksamadan yayındadır. Şimdi 10 yıldır da içeriğini çok değiştirmeden ziyaretçi almaya devam ediyor. Ama sitemize 10 yıl boyunca hiç Dış ve İç SEO çalışması yapılmamış olsun. Şimdi bu siteye aktifliğini devam ettirerek ufak dokunuşlarla Arama motoru optimizasyon çalışması yapıldığı an itibariyle hızla yükselişe geçeceğini görebilirsiniz. Nerden biliyorsunuz derseniz?  Oldukça fazla bu tip çalışmalarda bulundum. Size süre bile verebilirim. Bazen kelimenin ve rakiplerin zorluğuna göre 2 ile 7 aylık bir çalışmayla istenilen kelimelerde Google ilk sayfaya getirdim. Şunun da altını çiziyorum, çok fazla uğraş göstermeden yükseldi.

 

Domain Yaşınıza Göre, Google’da Hızla Yükselmenin Nedenleri

Aslına bakarsanız Google bu tip site sahiplerini hızla yükseltmesinin sebebi bir nevi ödüllendirmesidir. Yani kısaca Google sizi sıralamalarda yükseltmek için bahane arıyordu ve o bahaneyi siz ona verdiniz. Kaliteli backlink çalışmaları yaparak, iç SEO çalışmanızı doğru yaparak ve bu süreçleri organik, doğal yöntemleri kullanarak sağladığınız sürece etkisi büyüktür. Yükselişin hızlı ve bir an da olmasının güzel yanı da kalıcı olmasıdır. Yani diğer yeni domainlerin yükselişi hızlı olursa, demek ki düşeceğiniz anlamına gelir orada bilin ki black hat seo vardır. Ama buradaki domain’in yaşlı olması hızlı yükselmesi olumsuzluk vermez. Ve ayrıca yaşlı domainlerin doğru Arama motoru optimizasyon uygulaması yapılarak birinci sıraya oturduğunda da kolay kolay düşmez.

Kısaca, domain yaşının SEO çalışmalarında muazzam etkisi vardır.  Reklam çalışması yapacağımız, link alacağımız sitelerinde domain’in yaşının yüksek olması linkin gücünü arttırır. Bunun için backlink çalışmaları yaparken, sizin domain yaşınızdan daha yaşlı domainlerden backlink almanız size çok büyük fayda sağlar.

Arkadaşlar son olarak siz şu konuyu da bahsetmek isterim.  Domain yaşıyla ilgili olarak, bitiş süresi de SEO’ya etki eden bir unsurdur. Yani domain tescillemenizi yaparken en az 3 yıl yapmanızı öneririm.  Google şöyle düşünür: 1 yıllık kayıt süresi bitecek bir domain’i  Google, 5-10 yılda bitecek domain’lere göre daha az ciddiye alır. O sebeple domainlerinizi elinizden geldiğince uzun yıllara göre tescilleyin.

 

TAVSİYE:

Kendi nacizane fikrim: com, net, org domainlerde 10 yıl, TR uzantılı domainler de ise minimum 5 yıldır. Ben müşterimin Arama motoru optimizasyonu çalışmalarına başlamadan önce bu süreci muhakkak yapmalarını söylerim.  Aldığım sürelerde bu şekildedir. Umarım sizler için faydalı bir yazı olmuştur.

0 cevaplar

Cevapla

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Bir Cevap Yazın