SEO Terimleri

301: Arama motorlarında gözüken bir sayfanızın kalıcı olarak başka bir sayfayı yönlendirilmesidir.

Advvords: Google’ın ücretli reklam servisidir.

Adsense: Web sitenizde reklam yayınlayarak para kazanmanızı sağlayan Google servisidir.

SEO terimleri

SEO terimleri

Affiliate: Mevcut web sitesinin ürünlerinin  bir diğer ona bağlı bir sitede komisyon usulu ile satılmasıdır.

Algoritma: Arama motorlarının sorgulama yapılarıdır. Güncellenebilir, değiştirilebilir

AltText: Resimler hakkındaki açıklama, tanımlama alanlarıdır. Arama motorları resimleri okuyamaz, yazdığınız alt text içeriğine göre resimleri, grafikleri sınıflandırır ve arama sorgularında gösterir.

Analytics: Web sitenizle ilgili kimlerin sitenizi ziyaret ettiği, hangi sayfaları gezdiği ve ne kadar sürede çıktığı gibi bir çok veriyi size sunan analiz programlarıdır. En popüleri Google Analytics’dir ve ücretsizdir.

Anchor: Text İçinde link barındıran yazıdır. Backlinkyöntemlerinin çoğu anchor text metodu ile yapılır.

Authority: Sitenin sektröü içindeki anahtar kelime sorgularındaki konumu, aldığı backlinkler, içindeki içerikleri özgünlüğü ve ziyaretçi oranına göre siteye biçilen değerdir.

Backlink: Başka sitelerin sizin sitenize verdiği linktir. Site SEO stratejilerinin temelini oluşturur. Başka sitelerin size link vermesi, sizi otorite konumuna getirebilir.

Black Hat: Kullanıcı ve Google dostu olmayan SEO stratejilerine denir. Spam yapmak da denebilir.

White Hat: Arama motoru standartları ile uyumlu Arama motoru optimizasyonu çalışmalarına denir. Kısacası, kurallara uygun oynayanlara denmektedir.

Bot (robot, spider, cravvler): Web sitelerini tarayıp içeriklerin arama sonuçlarında görünmesini sağlayan arama motoru yazılımlarıdır.

Bounce Rate: Sitemize giren kullanıcıların sitemizden hemen çıkma yüzdesidir.

Bread Crumbs: Site içindeki navigasyondur. Kullanıcıya şuan nerede olduğu, bulunduğu kısmın bir üst sayfası gibi bilgileri kullanıcıya sunar.

Canonical Link: Arama motoru botlarının, aynı içeriğe sahip ama linkleri farklı olan www.site.com, site.com, www.site.com/index gibi sayfaların aslında tek bir sayfa olduğunu bilmelerini sağlayan etikettir.

Cloak: Kullanıcıların göremeyeceği sadece arama motorlarına yönelik site içine gizli anahtar kelimeler yerleştirmeye denir. Arama motorları bunu spam olarak algılar ve cezalandırır, bir black hat stratejisidir.

 

CMS: Site içindeki herşeye müdahele etme imkanına sahip site yapılarıdır. Dinamik siteler olarak da bilinirler, en meşhurları WordPress sitelerdir.

Comment Spam: Bir blogdaki içeriğe yorum yaparken yaptığı yorumunu içinde kendi sitesinin linkinide yayınlayarak backlink almaya çalışmaya denir.

Seo Terimler Klavuzu

Seo Terimler Klavuzu

Content: SEO’daki en önemli kavramlardan biridir. Bir sitenin içinde bulunduğu sektör ile ilgili tecrübelerini paylaşarak kullanıcılarına fayda sağlaması buna örnek gösterilebilir.

Contextual Advertisement: Site içeriği ile ilgili reklamları oluşturur.

Conversion: Web sitesindeki ölçülebilir başarıdır. (Sepete ekle düğmesi vb.)

Conversion Rate: Web sitesindeki dönüşümün yüzdelik oranı. Bu oranın yüksek olması iyi işler yaptığımızı gösterir.

CPC (Cost Per Click): Reklam verenin sitesi için tıklama başına verdiği ücret.

cravvler (bot, spider): Veri toplamak için sitelerin içindeki bilgileri linklerdeki bağlantılar yoluyla kayıt altına alan program.

Directory Page: İlgili web sitelerine bağlantı veren sayfadır.

Doorvvay: Sitemize başka sayfalar üzerinden ziyaretçi çekmektir.

Duplicate Content: Başka bir sitede bulunan içeriği kendi sitenizde kullanmanız durumunda kullanılan bir terimdir. Google bu durumda sizi cezalandırmaz ama o içeriğin de size sıralamanız açısından bir faydası olmaz.

Descripton: Bu kısım web sitenizin mevcut sayfalarının ayrı ayrı açıklama, özet girildiği bölümdür.

e-commerce site: E-ticaret siteleri.

feed: Web sitelerinden reklam ve haber toplar içerik besler.

FFA (Free For AH): Bir sitenin kendi içeriğiyle alakalı olsun olmasın her siteye link verme durumuna denir. Link verdiği siteler içinde düşük kalite puanlı siteler varsa siteye değer kaybettirebilir.

Keyword: Anahtar kelime anlamına gelmektedir. Web sitelerinin arama motorları tarafından bulunmanız için botlara yönelik yapılan çalışmalardır. Bu kısımda yazılan sayfa içeriği ile ilgili kelimeler belirlenmesidir.

Hacklink: Hacklenen sitelere eklenmiş sitelerdir. Uygun olmayan Arama motoru optimizasyonu yöntemidir ve zararı çok büyüktür.

URL: Web adresi

MOZ: Çok önemli SEO araçlarını barındıran portal bir sitedir.

Frames: Başka sitelerdeki içeriği kendi sitemizde de bir çerçeve içinde gösterebilmemizi sağlayan kod yapısıdır. Arama motoru dostu olduğu söylenemez.

Gateway Page (doorway page): Mevcut sitenin arama motorlarından trafik çekmek için başka site üzerinden çalışmasıdır. Site tıklandığında asıl sayfaya yönlendirilir. Spam olarak algılanmaz çünkü kullanıcıya aynı içerik sunulur.

Google Bomb: 1 anahtar kelime filtresidir. Hedeflediğiniz anahtar kelimede bir anda aşırı fazla backlink ve içerik oluşturursanız Google sizden şüphelenir ve o kelimede sıralama kaybetmenizi sağlar. Tabi bu çok sık karşılaşılan bir durum değildir.

Google Dance: Google daki güncellemeler sırasında sitenizin page rank’ındaki dalgalanmalardır. 1 saat önce pagerankınız 4 iken sonrasında 3’e inebilir. Bunun nedeni güncellemenin henüz bitmemiş olmasıdır.

Googlebot: Google’ın tarama programı.

GYM: Google – Yahoo – Microsoft, arama motoru piyasasının devleri.

Hit: Sayfanızın aldığı ziyaretçilerdir. Ama hitinizin size fayda sağlaması için gelen ziyaretçinin sitenizde vakit geçirmesi ve dolaşması gereklidir.

Hub: Sektörü hakkında uzman olan bir sayfanın sektör hakkında faydalı bilgiler veren diğer sitelere bağlantı vermesidir.

HTML: Web sitesi tasarım dilidir. En gelişmiş versiyonu HTML 5’dir.

İmpression (Page View): Kullanıcının bir web sayfasını görmesi.

İn Bound Link (inlink, incoming link): Sitenize ilgili sayfalardan gelen linklerdir. Backlink ile aynı anlama gelir bazıları Inbound link olarak kullanır.

Index: (isim) – Web sayfaları ve içerik arama motorları tarafından kullanılan veritabanıdır.

Index: (Fiil) – Sitemizin arama motoru dizinine eklenmesi.

İndexed Pages: Dizine eklenen sayfalar.

Keyword – Key Phrase: Kullanıcıların arama motorlarında aradığı kelimelere denir. Anahtar kelime olarak da bilinirler.

Keyword Cannibalization: Aynı sayfada birçok farklı anahtar kelime kullanılması sonucu arama motorunun hangi sayfayı hangi anahtar kelimeye göre listelemesinin zorlaşmasına denir.

Keyword Density: Sitedeki anahtar kelime oranının yüzdesidir. Eğer doğal olmayan nedenler ile bu yüzde yüksek ise sitenin filtreye girme ihtimali olabilir.

Keyword Research: Anahtar kelime araştırmasına denir. Bu araştırma için Advvords kullanlabilir.

Keyword Spam: Gereksiz bir şekilde siteyi anahtar kelimelerle doldurmaya denir.

Keyword Stuffing: Yüksek ve uygunsuz anahtar kelime yoğunluğuna denir.

Landing Page: Kullanıcının arama motoru sorgusunda karşısına çıkan varış sayfasıdır. Link: Sayfa uzantısı denebilir.

Link Bait: Genelde sosyal medya üzerinden gelen bağlantıları çekmek için tasarlanan siteler.

Link Building: Mevcut siteye gelen backlinklerin aktif olarak düzenlenmesi. Genelde kendi backlink ağınızı oluşturacak yeni blogların kurulumu ve kullanılması ile yapılır.

Link Exchange: Kaliteli siteler arasında yapılan link değişimlerine denir. Backlink aldığınız siteye siz de backlink verirsiniz iki taraf da kazançlı çıkar.

Link Partner: Link exchange ile iki sitenin birbirine bağlanması

Link Popularity: Bağlantı kalitesi ve aldığı link sayısına göre sitenin değeri

LinkText (Anchor text): Kullanıcının içerik içindeki anahtar kelimede sitesinin linkini vermesine denir.

Long Tail: Daha az aranan rekabetin daha az olduğu uzun kelimelere denir. Mesela araba kelimesinde ilk sırada olmanız zordur ama ikinci el opel gibi kelimelerde iyi bir optimizasyonla ilk sıraya çıkmanız çok daha kolaydır.

META Tags: Sayfa hakkında bilgi veren meta etiketlerdir. Kullanıcılar site arayüzünde bu etiketleri görmezler. SERP sonuçlarında metalar kullanılır. Doğru ve özgün kullanılan etiketler site içi SEP optimizasyonu oldukça önemlidir.

 

2 cevaplar

Cevapla

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Bir Cevap Yazın