White Hat SEO ve Black Hat SEO Nedir?

White Hat SEO ve Black Hat SEO Nedir?

Beyaz Şapka SEO ve Siyah Şapka SEO

White Hat SEO Nedir?

Beyaz şapka seo

Beyaz şapka seo

White Hat SEO (Beyaz Şapkalı SEO), beyaz şapkalıların siyah şapkalılara karşı savaştığı, ki aynısı SEO dünyasında da yaşanıyor, kovboy filmlerinden alınmış bir isimdir. Beyaz şapkalılar iyi adamlar olarak bilinirler, bu yüzden White Hat SEO’da beyaz şapkalı SEO ajansların etik SEO teknikleri kullandığını ve arama motorlarını kandırmadığı anlamına gelir. Belirli optimizasyon teknikleri ceza almanıza sebep olur ve doğal listelemede siteniz düşer. Tüm SEO uğraşlarınız boşa gider.

Bu yüzden Black Hat SEO’dan uzak durulmalı ve zahmete değer olduğu kanıtlanmadığı sürece o teknikler kullanılmamalı.

Öncelikle Arama motoru optimizasyonu işi yapan ajans ile çalışacaksanız, bu firmanın White Hat arama motoru pazarlaması yapıp yapmadığını mutlaka öğrenmelisiniz. Bu çok önemli, tekrar diyorum mutlaka ve mutlaka kontrol edin. Aksi halde siteniz ciddi bir sorunla karşı karşıya kalabilir ve eski pozisyonunuza tekrar ulaşmanız aylar sürebilir. Etik SEO daha iyi sonuçlar verirken, etik olmayan optimizasyon riskine neden giresiniz? White hat SEO güvenlidir ve uzun vadede çok daha etkilidir.

Ayrıca sonuçları arttırarak paradan tasarruf etmenizi sağlar ve bu sonuçlar cezalar yüzünden ortadan yok olmaz. Arama motorları her geçen gün daha da şüpheci oluyor ve Black Hat SEO ajanslarını tanımaya başlıyor. Tarayıcılar sürekli bu illegal faktörleri kontrol ediyor ve hiç tereddüt etmeden ceza veriyorlar. Etik olmayan teknikler kullanarak yüksek bir sıralama elde etseniz dahi, bana güvenin bu uzun sürmeyecektir ve sonuçları hiç iyi olmayacaktır.

White Hat SEO Teknikleri

En bilindik 2 tane SEO tekniği hakkında bilgi vereceğim. Bu teknikler için bu işi yıllarca bilmeniz veya çalışmanıza gerek yok. Ama pratiğiniz olması bence önemli.  bunu da iler ki yazılırım da bahsedeceğim. Gelin şimdi biz bu iki teknik neymiş, onlara bir göz atalım:

(Özgün) İçerik

Öncelikle web sitenizin içeriğine uygun, doğal ve özgün olmalı. Kopya içerikten kesinlikle uzak durun. Bu arada eklenebilir evet soranlar için söylüyorum. Ama sitenizin geneline düşünerek söylüyorum %10’u geçmemeli ve kopya aldığınız içeriği alıntı olarak bildirmelisiniz. Sürekli olarak, aynı içerikten bahsetmeyin, doğal olun.

Örneğin: Sitenizin içeriği seo ile alakalıysa, seo dersleri, mobil seo, eticaret seo gibi alt kategorilerden oluşturabilirsiniz. Bu bilinen bir tekniktir. Etkisi halen geçerlidir bu arada, fakat yoğun kullanımlarda size olumsuz etki edeceğini de bilin. Sitenizin kelime ve kategori yoğunluğa göre aşırıya kaçmamak kaydı ile kullanılabilir. Ama kesinlikle dikkatli olun. Nipnot: Ben çok yoğun tekrara giren kelimelerde kategori oluşturulmasının olumsuz olacağını düşünmekteyim.

(Doğal) Link Oluşturma

İçerikleriniz kullanıcının/müşterinizin ihtiyacı üzerine olmasına, bilgi vermesine ve özgün olmasına dikkat edin. Bu yüzden yoğun içerik yazmak yerine, yerinde bilgiler vererek içerik üretmeniz en doğru adım olacaktır. Sitenizi güncel tutmaya da özen gösterin. Sitenize gelen linkleri arttırmak istiyorsanız white hat linkler oluşturularak yapıldığına emin olun. Spam veya kötü içeriğe sahip sitelerden gelen linkleri almadığınıza veya almamaya özen gösterin. Google Webmaster Tools aracı ile gelen bağlantılarınızı, sitenizin trafiğinin yoğunluğuna göre veya büyüklüğüne göre diyelim. Kontroller günlük, haftalık veya aylık düzenli aralıklarla yapmayı ihmal etmeyin.

Bir de nipnot olarak eklemek istiyorum. Hepimiz biliyoruz şimdi haber sitelerinden halen linkler satın alma işlemi, işe yarıyor. Şimdi ben size almayın desem, ileri ki süreçlerde olumsuz etkilenirsiniz dersem. Siz bana hadi oradan ben alıyorum etkisi halen var ve yükseliyorum diyeceksiniz. Bu sebeple demiyorum…=)

Ama size tavsiyem şudur ki, bu işlemi yaparken bile özen gösterin her herhangi bir haber sitesinden aldığınız linkler iş görmez. Alırken ahref, moz, semrash gibi seo araçlarından destek alarak, bu tip sitelerinin durumunu kontrol edin. O zaman sorun yaşamazsınız. Tabi bu araçları kullanmayı ileri seviye bilmeniz de çok önemlidir.

 

Black Hat SEO Nedir?

Siyah şapka seo

Siyah şapka seo

Black Hat SEO, arama motorlarının hizmet şartlarını ihlal ederek sayfanın sıralamasını arttırmak için kullanılan bir yöntemdir. Black Hat SEO onaylanmayan bir yöntemdir. Bu uygulamalar arama motoru hizmet şartlarına aykırıdır ve sitenizin arama motoru tarafından yasaklanmasına sebep olabilir. Black Hat SEO yaptığınız anlaşıldığında Google filtrelerinden birine takılabilirsiniz. Bu filtrelerin hangi kriterleri baz aldığını kitabımızın ilerleyen bölümlerinde öğreneceksiniz.

Black Hat SEO uygulayıcıları tarafından kullanılan bir taktik ve strateji listesi Google Webmaster Guidelines ve Bing Webmaster Guidelines tarafından kınandı.

Yaptığım iş kullanıcıya bir değer katıyor mu yoksa bunu yalnızca arama motorları görsün diye mi yapıyorum? Bu soru bir S.E.O taktiğinin arama motorunun webmaster rehberine karşı gelip gelmediğini ölçen bir turnusol kağıdı testidir.

Eğer kullanıcıya bir değer katmıyorsa, ama sıralamalar artıyorsa, o zaman yaptığınız muhtemelen Black Hat’dir.

Aynı testi, bir aktivitenin Black Hat PPC olup olmadığını anlamak için paralı arama uygulamalarında da kullanabilirsiniz.

Black Hat SEO Taktikleri

Kesinlikle aşağıdaki bilgileri tavsiye etmiyorum. Ama gene de bilmeniz aşısından, back hat SEO tekniklerini size anlatacağım.

  • İçerik Otomasyonu
  • Doorway Sayfalar
  • Saklı yazı veya linkler
  • Anahtar Kelime Depolama
  • Bir rakibi şikayet etmek
  • Sinsi Yönlendirmeler
  • Gizleme
  • Link Manipülasyonu – Link satın alma vs.
  • Link Ağları
  • Zengin Snippet Biçimlendirme Spamı
  • Google’a otomatik sorgular
  • Kopya içerikle sayfa oluşturma
  • Makale çevirmek
  • Link komplosu
  • Link Farmları
  • Link Çarkları
  • Kötü niyetli sayfalar, virüs, trojan vs.
0 cevaplar

Cevapla

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Bir Cevap Yazın