Google Link Reddetme Aracı

Google link reddetme aracı (Disavow Links), faydalı ve yeri geldiğinden hayat kurtarıcı yönleri oldukça fazladır. Gelin birlikte detaylı bir şekilde tanıyalım. Öncelikle her an sitemize bağlantı almaya çalışmayız, yeri geldiğinde de sitemize verilen bağlantıları reddetmemiz gerekecektir. Arama motoru optimizasyonu çalışmaları esnasında bağlantı reddetme çok kritik bir süreçtir.

Her zaman olmasa da rakipleriniz veya kötü niyetli kişi ve kuruluşlar tarafından sitenize, zararlı görülen sitelerden bağlantı verilebilir.  Bu yönteme Anti-SEO’da denebilir.

Sitemize, kaynağını bilmediğimiz bir yerden bizim iznimiz ve isteğimiz dışında link gelmesi durumunda, linkleri hemen kontrol etmeli ve zararlı ise bunu tespit edip linki reddetmeliyiz.

Google Bağlantıları Reddetme Aracı

Google Link Reddetme Aracı

Peki bu bağlantıların zararlı olup olmadığını nasıl anlarız?

Kısaca sitemize gelen  bağlantıların, aslında faydalı mıdır, yoksa zararlı mıdır? Bunu nasıl anlarız. Benim nacizane fikrim 2 türlü zararlı bağlantı tipleri vardır. Buralardan gelen bağlantıları kesinlikle reddetmeniz tavsiyemdir.

  1. Tüm pornografik, kumar ve kalitesi düşük vb. sitelerden gelen bağlantıları engellemeniz olacaktır. Ayrıca buradan gelen linkleri, ziyaretleri elinizden geldiğince engelleyin.
  2. Bence en önemlisi ve zor olanı da bu olsa gerek. Öncelikle bunu size maddeler halinde kısa ve öz şekilde anlatmaya çalışacağım. Şöyle:
  • Zararlı backlinkler her zaman rakiplerden, düşmanlardan gelmez. Bazen kendi yaptığınız linkleri de silmeniz gerekebilir. Bunun birçok sebebi olabilir. Bilinçsiz yaptığımız çalışmalar olabilir, önceden yayın ilkesi olan ama zamanla bozulan sitelerde bulunan linklerimiz de olabilir. Ya da link aldığınız siteler artık Google’ın kriterlerinin dışına çıkmış, spam, footer link ve aşırı dış linklerini arttırarak spam score’larını yükselmiş ve site kalitesini düşürmüş olabilir.
  • Moz Spam Score %30’un üzerinde bulunan siteleri engellemenizi tavsiye ederim. Backlink aldığınız her sitenin değerlerini kontrol edin. Nerelerden backlink almış, footer link çıkışları ne durumda, trafiği ne durumda, para karşılığı çok fazla aldığı linkler var mı, bu tip durumların hepsini kontrol etmeniz gereklidir. Bunları da ancak Ahrefs, Moz, Majestic SEO ve SEMrush gibi ücretli araçlar vasıtasıyla yapabilirsiniz. Bu çok detay isteyen bir işlem ve çok dikkatli olmalısınız. Yani sitenize gelen bu tip bağlantılar, yararlı mı yoksa faydalı mı olduğunu biliyor olmalısınız. Geri dönüşü olan bir işlem değildir. Gelen bağlantılar faydalı ise, sitenize zarar verebilirsiniz.
  • Ayrıca SEO expert’inin Ahrefs, Moz ve SEMrush gibi araçlara mutlaka ihtiyaç duyduğu gibi kullanımını da iyi bilmesi gereklidir. Ücretli seo araçlarıdır, ama kullanmanız (zamandan tasarruf amaçlı) zorunlu diyebiliriz.

Google Link Reddetme Aracı (Disavow Links) Kullanımı

Bağlantıları reddetmek için Google’ın Bağlantıları reddetme aracını kullanacağız. Son derece kullanışlı ve pratiktir.

Ancak bu aracı kullanmadan önce, zararlı olan linkleri en doğru şekilde tespit etmeniz çok önemlidir.

Bu işlem içinde size yukarı da bahsetmiş olduğum Ahrefs, SEMrush veya Majestic araçlarından herhangi birini kullanabilirsiniz. SEMrush bu işlem için özellikle tavsiye edebilirim, oldukça net ve doğru sonuçlar vermektedir.

Şimdi biraz işlemi detaylandıralım:

        İlk Aşama (Tespit):

Öncelikle Google Webmaster Tools’a giriş yaptıktan sonra, karşımıza sol alt köşede bulunan “bağlantılar” sekmesine tıklayalım.

Google Webmaster Tools

Google Webmaster Tools

 

Bu aşama da “En çok bağlantı veren siteler” giriş yaptıktan sonra, sağ üst köşede bulunan ok işaretine “Verileri Dışa Aktar” sekmesine tıklayın. Daha sonra “CSV dosyasını indirin” tıklıyoruz ve .CSV dosyasını bilgisayarımıza indiriyoruz. İşte buradan tüm bize gelen bağlantıları görebiliriz.

 

Google en çok bağlantı veren siteler

Google en çok bağlantı veren siteler

 

Yukarıda bulunan size anlatmış olduğum araçlar yardımıyla burada size gelen tüm zararlı linkleri karşılaştırıyoruz. En önemli olan bu kısımda, zararlı olan linkleri en doğru şekilde tespit etmektir. Bu işlemi de iki aşamalı yapıyoruz. Hem Google hem de size bahsetmiş olduğum ücretli araçlar yardımıyla.

         İkinci Aşama (Reddetme)

Linkleri tespit ettikten sonra bu linkleri reddetme işlemi kalıyor. İlgili linki aşağıda sizlerle paylaşıyorum.

Google (Disavow Links) Girişi: https://www.google.com/webmasters/tools/disavow-links-main?pli=1

Bu aşamadan sonra yapılacak işlemler son derece risklidir. Kesinlikle emin olmadan ve gerekli bilgileri edinmeden bu aşamalarda herhangi bir işlem yapmayın. Google bu aşamada sizlere birçok uyarıda bulunur, bu uyarı mutlaka dikkate alın.  Tüm yönergeleri dikkatlice okuyarak, bu süreci titizlikle sonlandırın.

Yukarıdaki linke giriş yaptıktan hemen sonra, aşağıda görmüş olduğunuz ekran gelecektir.

Google Bağlantıları Reddetme (Search Console)

Google Bağlantıları Reddetme (Search Console) Ekranı

Bu aşamada “Bağlantıları Reddetme” butonuna tıklayalım, işleme devam edelim. Sonrasında bizden bir dosya seçmemizi isteyecek ve biz de bu dosyayı seçip gönderiyoruz.

Tabi ki, Google’ın bizden istediği bir düzen vardır. Bunları madde halinde yazıyorum.

  • Her satırda reddedilecek olan URL veya alan adını yazıyoruz. Her satırda bir URL olacak şekilde yapınız.

 Örnek:

# Bir İki sayfa reddedilecekse

http://alanadi.com/iletisim.html

http://forum.alanadi.com/konu/detaylar.html

# Bir alan adı reddedilecekse

domain:alanadi.com (Bu şekilde yaparsanız, siteden gelen tüm bağlantıları reddetmiş olursunuz.)

  • Hazırlanacak olan metin dosyaları UTF-8 veya 7-bit ASCII kodlanmış olmalıdır.
  • Dosya türü kesinlikle .txt olmalıdır.

 

Dosyaları ekleyip göndereceğiz ama burada size bir uyarı daha gelecektir. Dosyayı yüklerken .txt olarak yapmanız konusunda tekrar bir uyarı yapmaktadır.

Bu işlem sonrasında, eğer bir sorun yoksa son işlem olarak .txt dosyalarımızı Google’ın reddetmesi için gönderiyoruz.

Reddetme işleminin onaylanması 10 ila 90 gün arası değişmektedir.

 

Mutlaka İnceleyiniz! Domain Yaşının SEO’ya Etkisi

3 cevaplar
  1. Kaan
    Kaan says:

    Bilgiler için teşekkür ederim hocam. Çok ihtiyacım vardı, şimdi deneyeceğim umarım sorun yaşamam. Kolay gelsin

    Yanıtla
  2. Erkan
    Erkan says:

    Selamlar hocam bu yazınızı çok beğendim özellikle ekstra olarak açıklamalarınız oldukça faydasını gördüm. iyi çalışmalarr

    Yanıtla

Cevapla

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Bir Cevap Yazın